Volg SYNTRA Vlaanderen

SYNTRA Vlaanderen lanceert nieuw kennisplatform ODIN over duaal leren en ondernemerscompetenties

Persbericht   •   feb 25, 2019 09:41 CET

Het nieuwe kennisplatform van SYNTRA Vlaanderen heet ODIN, naar de Noorse god van de kennis en de wijsheid

SYNTRA Vlaanderen lanceert een nieuw kennisplatform, ODIN, over duaal leren en ondernemerscompetenties. Het kenniscentrum van het overheidsagentschap verwijst met de naam ODIN (Ondernemerscompetenties en Duaal leren INsights) naar de Noorse god van de kennis en de wijsheid. De kennis en wijsheid die bij SYNTRA Vlaanderen wordt opgebouwd rond duaal leren en ondernemerscompetenties wil het kenniscentrum graag delen met professionals. Daarom komt er een gloednieuwe website met drie rubrieken: ‘onderzoek en beleid’, ‘cijfers uitgelegd’ en ‘expert aan het woord’. De bijhorende nieuwsbrief bundelt informatie uit die rubrieken handig voor in de mailbox.

OESO skills strategy framework

Dat SYNTRA Vlaanderen net nu met een nieuw kennisplatform komt is niet verwonderlijk. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) wees recent nog op de nood aan evidence-based benaderingen om een competentiebeleid vorm te geven. De internationale organisatie deed dat in het kader van haar skills strategy framework, waaraan ook Vlaanderen deelneemt. Ook bij ons is er dus nood aan dergelijke kennis en inzichten. SYNTRA Vlaanderen heeft dan ook de ambitie om die vraag te beantwoorden en een kennisknooppunt te worden.

ODIN moet leemte opvullen

“De Vlaamse regering heeft van duaal leren een prioriteit gemaakt. Verschillende professionals zetten daar dan ook dagelijks hun schouders onder, maar er is nergens een plaats waar meer diepgaande kennis en inzichten over duaal leren worden gebundeld. Wat zegt de internationale onderzoeksliteratuur over dat thema? Welke adviezen komen er vanuit het buitenland en wat beveelt Europa aan? ODIN moet die leemte opvullen door die kennis en inzichten wel ter beschikking te stellen,” zegt gedelegeerd bestuurder Bruno Tindemans. De ODIN-website onderscheidt zich dus duidelijk van andere websites van het overheidsagentschap. An Katrien Sodermans, verantwoordelijke van het kenniscentrum, legt uit: “Voor eerder operationele informatie verwijzen we nog altijd naar de bestaande website van SYNTRA Vlaanderen, met ODIN willen we specifiekere kennis delen en creëren. Informatie in de diepte, zeg maar, die elders niet te vinden is. En het is net die informatie die onze stakeholders nodig hebben om te zorgen voor het dynamische leersysteem dat de toekomst nodig heeft.”

De gloednieuwe ODIN-website is te vinden op odin.syntravlaanderen.be. Wie meer informatie wil over ODIN kan terecht bij An Katrien Sodermans en Lieve Lembrechts van SYNTRA Vlaanderen. 

Syntra Vlaanderen is een verzelfstandigd Agentschap van de Vlaamse Overheid, beleidsdomein Werk en Sociale Economie. Het agentschap is een innovatief en inspirerend regieagentschap inzake duaal leren en ondernemersvorming in Vlaanderen. Syntra Vlaanderen wil via een sterk netwerk alle relevante spelers met elkaar verbinden, inspireren en zo kennis samenbrengen.

De visie op opleiden vertrekt vanuit de idee waarbij de lerende/ondernemer centraal staat en zijn eigen opleidingstraject in handen neemt om zich voor te bereiden op de wereld van morgen. Digitale technologie neemt hierbij een belangrijke plaats in. Het brengt de opleiding dichter bij de lerende (leren en begeleiden op afstand), maakt een flexibele manier van opleiden mogelijk (vb op het tempo van de lerende) en laat toe het totale opleidingstraject op te volgen vanuit verschillende invalshoeken.

Bestanden in de bijlage

PDF-document Word-document